Ciorba ardeleneasca de vacuta

Este o ciorba pe care ardelenii o gatesc vara, asa ca folosesc, pe langa carnea de vita, legumele proaspete pe care le culeg din gradina.

Ingrediente pentru 5-6 portii:

Ciorba ardeleneasca de vacutacarne sau rasol de vita - 450 g 
ceapa - 60 g
morcov - 100 g
telina si albitura - 100 g
ulei - 50 ml
ardei gras - 50 g
varza alba - 100 g
rosii proaspete sau in bulion - 100 g
un ou
smantana - 100 g
faina - o lingura
Delikat - o lingurita 
sare si zeama de lamaie - dupa gust
o legatura mica de patrunjel

Mod de preparare:

Carnea se spala, se taie in doua-trei bucati mai mici si se pune la fiert in apa rece. Se spumeaza si se fierbe pana cand carnea este aproape fiarta. Ceapa se taie marunt, iar morcovii, telina si albitura se taie in bucati putin mai mari. Se caleste in putin ulei cu apa sau supa de carne si se adauga la ciorba impreuna cu o lingurita de Delikat. Dupa 5-6 minute se adauga varza taiata fasii si ardeiul gras taiat marunt. Carnea se scoate, se taie cubulete si se pune la loc in ciorba. Cand toate ingredientele sunt patrunse, se adauga rosiile decojite si taiate cubulete. Oul se bate, se amesteca impreuna cu smantana si faina, se dilueaza cu putina zeama fierbinte de la ciorba si se adauga la ciorba in fir subtire. Se amesteca si se mai lasa cateva minute la foc potrivit. Se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie, iar inainte de servire se adauga patrunjelul spalat si tocat marunt.

Timp de pregatire - 15 minute
Timp de preparare  - 90 minute