Toggle Căutare

  1. Home
  2. ...
  3. Istoria noastră
  4. 1900 - 1909: Interes nou în materii prime

1900 - 1909: Interes nou în materii prime

În prima parte a secolului 20, afacerile de producție a margarinei și a săpunului încep să se dezvolte spre piețe comune.

Reclamă la săpunul Lux de la începutul secolului al XX-lea

Competiția și o creștere bruscă a costurilor cu materiile prime duc la reorganizarea multora în asociații, promovând interesele acestora și susținându-se în fața monopolurilor impuse de furnizori.

Având în vedere că furnizorii de uleiuri și grăsimi se străduie să facă față cererii create de producția în dezvoltare a săpunului și a margarinei, companiile, care vor deveni într-o zi Unilever, se concentrează pe identificarea surselor stabile de materii prime.

Repere istorice

1904

În Marea Britanie, Lever Brothers lansează un nou produs pentru simplificarea treburilor casnice - Vim, una dintre primele pudre de degresare.

Compania este înregistrată în Africa de Sud.

1906

Până acum, Lever Brothers are relații comerciale înfloritoare de export și fabrici în trei țări europene, precum și câte una în Canada, Australia și Statele Unite. A deschis întreprinderi și în Pacific.

În același an, Lever Brothers încheie un acord cu trei alți producători pentru a limita competiția pentru materii prime, dar este atacat de presă care, denumindu-i „Trustul săpunului”, îi acuză de creșterea prețurilor. Lever Brothers, ulterior, dă în judecată the Daily Mail și, în 1907, câștigă daune în valoare de 50.000 GBP – o sumă imensă pentru standardele perioadei respective.

1908

Jurgens și Van den Bergh încheie un acord pentru a forma o asociație și a împărți profiturile în timp ce continuă să concureze unul împotriva celuilalt.

1909

Lever Brothers dezvoltă o plantație de palmieri în Insulele Solomon, iar, în același timp, Jurgens și Van den Bergh pun bazele unei asociații pentru plantarea palmierilor în Africa germană.

Inapoi la inceputul paginii