Sari peste Conținut

Rezultatele impactante ale primului set de proiecte de agricultură regenerativă marca Unilever

Publicat:

Au sosit rezultatele proiectelor noastre de agricultură regenerativă pe anul 2022. Veștile sunt excelente, înregistrându-se progrese în acest domeniu. Pe măsură ce Unilever lansează proiecte noi și le extinde pe cele existente în 2023 și chiar mai departe, analizăm îndeaproape impactul acestor programe inițiale asupra mediului înconjurător.

Un câmp de roșii cultivat folosind practici de agricultură regenerativă

În 2021, Unilever și-a prezentat Principiile Agriculturii Regenerative, cu scopul de a colabora cu fermierii, furnizorii și partenerii în aplicarea practicilor agricole ce pot regenera și proteja solul, contribuind astfel la siguranța alimentară, la flexibilitatea lanțului alimentar și la traiectoria dedicată atingerii procentului de Emisii Zero implementată de Unilever.

Au fost create patru proiecte pentru implementarea acestor principii, având în vedere provocările și nevoile unice specifice diverselor recolte și cadre naturale, asigurând simultan un cadru de măsurare a impactului implementării.

Deși modificările la nivel agricol se observă de obicei pe durata mai multor ani, rezultatele acestor proiecte demonstrează că aduc o schimbare pozitivă și sunt eficiente în privința reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, a creșterii biodiversității, a eficienței consumului de apă, a calității apei și a îmbunătățirii sănătății solului.

„Observarea impactului pozitiv al acestor proiecte este incredibil de încurajatoare. Evidențiază modul în care colaborarea are forța de a genera o schimbare autentică. Învățăm din experiențele fermierilor și partenerilor noștri și ne dezvoltăm în continuare proiectele, cultivând mai multe ingrediente regăsite în produsele noastre conform principiilor agriculturii regenerative” declară Hanneke Faber, Directorul de Nutriție al Unilever, adăugând că agricultura regenerativă reprezintă un domeniul investițional cheie pentru Fondul pentru climă și natură al Unilever, în valoare de 1 miliard de euro.

„Trebuie diminuat urgent impactul alimentelor asupra planetei, simultan cu creșterea rezilienței culturilor la schimbările climatice. Implementarea principiilor agriculturii regenerative este cea mai bună cale de a reuși”, declară aceasta.

Este încă devreme, dar aceste patru studii de caz demonstrează că avem motive să fim optimiști.

  1. Gestionarea apei și a solului - Roșii, Badajoz, Spania

    Un câmp de roșii, cultivat cu practici de agricultură regenerativă pentru a îmbunătăți gestionarea apei și sănătatea solului

    Obiectivul: Knorr, în parteneriat cu furnizorul spaniol de roșii Agraz, depune eforturi pentru a-i ajuta pe fermierii din regiunea Badajoz să își protejeze recoltele de consecințele precipitațiilor reduse și a rezervelor scăzute de ape subterane, precum și pentru conservarea biodiversității zonei.

    De ce contează: „Prin intermediul acestor proiecte vizăm o reducere a costurilor, a cantității de apă utilizată, a volumului de fertilizatori și pesticide utilizat, ceea ce este extrem de benefic pentru sol. Ne mândrim cu schimbarea pe care o implementăm în agricultură. În primul rând pentru că am fost printre pionieri și, în al doilea rând, pentru rolul jucat în grija față de planeta noastră.” Antonio Tienza Villalobos, director de fermă la Aldea del Conde S.L. (în regiunea Badajoz).

    Proiectul: Cu ajutorul senzorilor de ultimă generație și mostrelor de sol ce informează fermierii cu privire la cantitatea exactă de apă necesară, noile sisteme de irigații permit o utilizare mai eficientă a apei, având ca rezultat costuri reduse și un sistem de producție mai flexibil.

    În cadrul unui al doilea test realizat în paralel, trei fermieri au fost încurajați să delimiteze culturile plantând flori sălbatice, pentru a crește biodiversitatea.

    Rezultatele:

    • Proiectul a înregistrat o scădere cu 37% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) (kg echivalente CO2) per kg de roșii comparativ cu emisiile GES dinaintea proiectului.
    • Materiile organice din sol au crescut de la 1% în 2020 până la 1,27% în 2022. Acesta este un indiciu cheie al fertilității solului și a capacității solului de a încapsula carbonul. Cu cât solul conține mai multe materii organice, cu atât este mai fertil și cu atât mai mult carbon poate absorbi.
    • S-a înregistrat o creștere de 173% a polenizatoarelor și o creștere cu 27% a diversității florei sălbatice acolo unde fermierii au plantat delimitări din flori sălbatice.

    Prin intermediul acestor proiecte vizăm o reducere a costurilor, a cantității de apă utilizată, a volumului de fertilizatori și pesticide utilizat, ceea ce este extrem de benefic pentru sol.

    Antonio Tienza Villalobos, director de fermă la Aldea del Conde S.L.
  2. Reducerea procentului de gaz metan - Rice, Arkansas, SUA

    Un prim-plan al unor mâini care țin în mână orez cultivat cu practici de reducere a metanului

    Obiectivul: Knorr a colaborat cu furnizorul american de orez Riviana și cu Universitatea din Arkansas (UARK) pentru a descoperi moduri în care fermierii să poată cultiva orez fără a afecta rezervele de apă și reducând emisiile de gaz metan.

    De ce contează: „Ne angajăm să găsim noi moduri de a cultiva culturi tradiționale benefice fermierilor, afacerii noastre și mediului înconjurător. Acest proiect este un exemplu excelent al acestui angajament în acțiune. Dat fiind că aproape 60% din amprenta de carbon a Unilever provine din materiile prime și ingredientele pe care le cumpărăm, este esențial ca, alături de echipele noastre de achiziții, să colaborăm cu furnizorii noștri pentru a reduce impactul produselor noastre asupra climei.” Eric Soubeiran, Vicepreședinte Unilever, Climă și Natură.

    Proiectul: Scopul acestui program a fost descoperirea modurilor de diminuare a cantității mari de gaz metan emise la inundarea câmpurilor de orez. Programul a lansat un set de noi practici, inclusiv irigarea prin brazde și o metodă numită udare și uscare, care, reducând perioada de timp în care pământul rămâne sub apă, a redus cantitatea de gaz metan emisă.

    Rezultatele:

    • A fost emis cu 76% mai puțin gaz metan (kg de CO2 echiv per kg orez) comparativ cu emisiile anterioare proiectului.
    • A fost emis cu 48% mai puțin gaz metan (kg de CO2 echiv per kg orez) comparativ cu emisiile de GES anterioare proiectului.

    Dat fiind că aproape 60% din amprenta de carbon a Unilever provine din materiile prime și ingredientele pe care le cumpărăm, este esențial ca, alături de echipele noastre de achiziții, să colaborăm cu furnizorii noștri pentru a reduce impactul produselor noastre asupra climei.

    Eric Soubeiran, Vicepreședinte Unilever, Climă și Natură.
  3. Protecția solului - Boabe de soia, Iowa, SUA

    Un câmp de soia din Iowa în timpul verii

    Obiectivul: Din 2018 Hellmann’s colaborează cu Practical Farmers of Iowa, PepsiCo și furnizorul de boabe de soia ADM pentru a spori protecția solului pe care se cultivă boabele de soia pentru maioneza Hellmann’s din SUA. Un alt obiectiv al proiectului este reducerea gazelor cu efect de seră și nivelurilor de nitrați din apă.

    De ce contează: „Programul este creat pe baza a trei piloni ce pot fi replicați pentru diferite probleme ce privesc culturi și locații diverse. Cei trei piloni - asistență financiară, asistență tehnică și sprijin/învățare de la colegi - reprezintă în linii mari schema modului de implementare a programelor în America de Nord.” Stefani Millie, Manager Senior, Afaceri Externe și Sustenabilitate, Unilever.

    Proiectul: 523 de fermieri și peste 35.000 de hectare de teren agricol au fost implicate în proiectul de plantare a culturilor de acoperire. Fermierilor li s-a oferit sprijin financiar și tehnic pentru plantarea culturilor de acoperire necomerciale în scopul protejării solului de efectul epuizant al vremii neprielnice, precum vânt și ploaie între însămânțări.

    Rezultatele:

    • Ape de scurgere cu un conținut de nitrați mai mic cu 14% față de câmpurile etalon.
    • 6% mai puține gaze cu efect de seră față de câmpurile etalon.

    Programul este creat pe baza a trei piloni ce pot fi replicați pentru diferite probleme cu culturi și în locații diverse.

    Stefani Millie, Manager Senior, Afaceri Externe și Sustenabilitate, Unilever.
  4. Reducerea poluării apei - Lombardia, Italia

    Un prim-plan al unor plante înalte de orez pe un cer albastru

    Obiectivul: Lansat de Knorr în parteneriat cu furnizorul italian Parboriz, obiectivul acestui proiect a fost găsirea modurilor viabile de reducere a poluării apei și emisiilor de gaze cu efect de seră, simultan cu creșterea biodiversității.

    De ce contează: Acest tip de colaborare este incredibil de valoros, deoarece ne permite să testăm ce practici vor avea cel mai mare impact asupra fermierilor și furnizorilor noștri pe teren.” Hanneke Faber, Director de Nutriție, Unilever.

    Proiectul: Spre deosebire de alte proiecte, această inițiativă s-a bazat pe patru ferme demonstrative cu o suprafață totală de 900 de hectare, în scopul testării noilor practici și înțelegerii modului în care acestea ar putea fi aplicate în fermele comerciale. Unilever nu a procesat, nici nu a utilizat grâul cultivat. Cu toate acestea, lecțiile învățate și rezultatele obținute de pe urma fermelor demonstrative au fost atât de impresionante încât practicile vor fi distribuite către peste 200 de fermieri cultivatori de orez din zonă în 2023.

    Rezultatele:

    Practicile de pe fermele demonstrative au scăzut semnificativ cantitatea de reziduu chimic prezentă în apă. Această scădere a inclus:

    • O reducere cu 78% a reziduurilor de pesticide
    • O reducere cu 62% a reziduurilor de ierbicide
    • O reducere cu 78% a reziduurilor de fungicide

    Acest tip de colaborare este incredibil de valoros, deoarece ne permite să testăm ce practici vor avea cel mai mare impact asupra fermierilor și furnizorilor noștri pe teren.

    Hanneke Faber, Director de Nutriție, Unilever.

Ce urmează

Aceste proiecte reprezintă fundația unei intensificări pe scară largă a agriculturii regenerative de-a lungul lanțului de aprovizionare al Unilever, unde practicile de agricultură regenerativă vor furniza din ce în ce mai multe ingrediente utilizate de mărcile noastre de nutriție.

În prezent există nouă proiecte în desfășurare pe câmp, pe 48.000 de hectare de soia, orez, roșii, ceapă, usturoi și lactate din America de Nord, Europa și Asia de Sud.

Până la finalul acestui an obiectivul nostru este să contractăm aproximativ 300.000 de hectare. Până în 2030 ne vom extinde la peste 100 de programe, contribuind la angajamentul Unilever de a restaura și regenera 1,5 milioane de hectare de teren, ocean și pădure.

După cum spune Hanneke Faber, „Proiectele pilot s-au terminat. Este momentul să acționăm la scară mare.”

Înapoi sus