Deteriorarea naturii și impactul schimbărilor climatice generează riscuri semnificative pentru economiile, afacerile și comunitățile din întreaga lume. Se estimează că 3,2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt afectați în mod negativ de degradarea terenurilor,[a] iar aproximativ 1 milion de specii de plante și animale sunt considerate a fi în pericol de dispariție.[b] Pentru unul din cinci oameni din întreaga lume care se bazează în mod direct pe speciile sălbatice pentru veniturile și hrana sa,[c] acest lucru constituie o problemă cu adevărat reală.
Cu toate acestea, printr-o mai bună gestionare, natura are potențialul de a fi unul dintre cei mai puternici aliați ai noștri în abordarea schimbărilor climatice, reducerea inegalităților și îmbunătățirea mijloacelor de trai.
La Unilever, lucrăm de mult timp la agenda privind natura, înregistrând unele succese semnificative. De exemplu, până la finalul anului 2023, am fost verificați în mod independent ca fiind 97,5% fără defrișări în ceea ce privește aprovizionarea cu cele cinci materii prime de bază. Știm însă că trebuie să facem mai mult.
Ca parte a planului nostru actualizat de sustenabilitate, am dezvoltat obiective ambițioase pentru activitatea noastră de conservare a naturii. Suntem hotărâți să acționăm cu mai multă promptitudine, să obținem rezultate concrete și să ne concentrăm acțiunile de susținere pe realizarea unei transformări reale.
Creșterea impactului asupra obiectivelor noastre privind natura
Obiectivele noastre revizuite se concentrează asupra domeniilor în care știm că putem avea un impact substanțial, în timp ce ne străduim să obținem rezultatul optim pentru natură. Elementul cheie al strategiei noastre este de a facilita dezvoltarea unor ecosisteme naturale și agricole reziliente și regenerative.
Am mărit semnificativ suprafața de teren pe care sperăm să o protejăm și să o refacem, inclusiv prin implementarea practicilor agricole regenerative pe 1 milion de hectare de terenuri agricole și refacerea a 1 milion de hectare prin activitatea noastră peisagistică. Ne-am reînnoit angajamentul de a ne asigura că principalele noastre lanțuri de aprovizionare cu produse care ar putea duce la defrișări sunt lipsite de acestea și de asemenea, am promis că, până în 2030, vom dovedi că 95% din cele mai importante culturi ale noastre provin din surse durabile. De asemenea, ne angajăm să conservăm resursele de apă prin abordarea provocărilor comune legate de apă în cadrul și în afara operațiunilor noastre, prin crearea de programe în 100 de locații din zone cu deficit de apă și urmând să le punem în aplicare până în 2030.
Soluțiile interconectate vor facilita maximizarea impactului nostru
Realizarea fiecăruia dintre aceste obiective necesită o abordare multidimensională și adesea interconectată. De exemplu, folosim o combinație de strategii pentru a combate defrișările. Acestea includ transformări fundamentale în cadrul propriului nostru lanț de aprovizionare și al furnizorilor noștri, precum și investiții directe în infrastructură, tehnologie și inovare pentru a asigura o mai bună trasabilitate și a îmbunătăți utilizarea terenurilor. În plus, colaborăm cu fermierii și micii proprietari din comunitățile și regiunile din care ne aprovizionăm, pentru a consolida sprijinul local pentru practicile fără defrișări și pentru a facilita dezvoltarea unor surse alternative de venit. De asemenea, colaborăm cu alte companii și departamente guvernamentale pentru a face lobby în vederea unei schimbări mai ample.
Natura interconectată a ecosistemelor noastre înseamnă că munca depusă pentru atingerea unui obiectiv este adesea susceptibilă de a avea rezultate benefice pentru altul. O abordare axată pe peisaj pentru combaterea defrișărilor va facilita, de asemenea, atingerea noului nostru obiectiv de a proteja și restaura 1 milion de hectare de ecosisteme naturale.
Să luăm ca exemplu programele de peisaje existente în provinciile Aceh, Sumatra de Nord, Riau și Kalimantan Central din Indonezia și Sabah, Malaezia. Inițiativele noastre de sustenabilitate au dus deja la protejarea a 290.000 de hectare de păduri și terenuri în Asia de Sud-Est. Speranța noastră este de a implementa o inițiativă similară și în alte locații.
În mod similar, modul în care ne atingem obiectivul privind agricultura regenerativă va afecta obiectivul nostru privind aprovizionarea durabilă. Programul nostru actual de agricultură regenerativă, va facilita punerea în aplicare a practicilor agricole regenerative pe 1 milion de hectare de terenuri agricole. În plus, programul stabilește Principiile Agriculturii Regenerative Unilever (RAP) (PDF 8.34 MB), care stau la baza programului nostru de aprovizionare sustenabilă și sprijină obiectivul nostru de a dovedi că 95% (ca volum) din 12 culturi cheie sunt sustenabile până în 2030.
Obiectivele noastre revizuite se concentrează asupra domeniilor în care știm că putem avea un impact substanțial, în timp ce ne străduim să obținem rezultatul optim pentru natură.
Willem Uijen, Director de Achiziții
Prin eforturi comune, ne angajăm să restabilim echilibrul natural
Este esențial să colaborăm eficient, în special la nivel operațional. Realizarea acestor obiective este condiționată de sprijinul micilor fermieri și al comunităților a căror existență depinde de peisajele în care sunt cultivate culturile noastre.
Îi vom ajuta pe micii fermieri să își îmbunătățească fluxurile de venituri prin programe de certificare și inițiative de creștere a veniturilor menite să optimizeze randamentul culturilor. Abordarea „smartmix” poate cuprinde diversificarea fluxurilor de venituri, accesul la credite și introducerea de instrumente care economisesc forța de muncă. I-am ajutat pe cultivatorii de cacao să obțină titluri legale pentru terenurile lor și am oferit sprijin pentru proiecte agroforestiere în Coasta de Fildeș. De asemenea, am găsit modalități de a ajuta micii fermieri independenți, aprovizionându-ne direct de la micii fermieri și sprijinindu-le eforturile de a cultiva și alte culturi.
Parteneriate pentru protejarea naturii
Pentru a realiza schimbări, este esențial să se formeze parteneriate solide. Capacitatea noastră colectivă de a construi un viitor durabil este condiționată de colaborarea cu cei care ne împărtășesc valorile și ambiția. Politica noastră privind oamenii și natura (PDF 2.04 MB) definește în mod clar cerințele pe care le-am stabilit cu furnizorii noștri cu privire la protecția produselor forestiere și la promovarea drepturilor omului.
Este esențial să colaborăm îndeaproape cu guvernele pentru a promova și facilita conducerea politică și să luăm noi înșine măsuri mai ferme, ca întreprinderi și ca și colegi. După cum s-a demonstrat în programele noastre privind peisajele, colaborarea cu ONG-urile permite dezvoltarea de soluții scalabile pentru probleme comune, testarea abordărilor multilaterale și împărtășirea lecțiilor învățate, cu scopul de a stimula transformarea în cadrul industriei.
Investiția în natură
Se estimează că mai mult de jumătate din PIB-ul total al lumii, care se ridică la 44 de trilioane de dolari în valoare economică generată, depinde moderat sau puternic de natură și de serviciile sale. La Unilever, suntem conștienți că activitatea noastră nu poate exista fără sisteme naturale funcționale. Pentru a utiliza soluțiile sociale și de mediu oferite de natură și pentru a asigura conservarea resurselor naturale esențiale de care depindem cu toții, va fi necesar să realizăm o schimbare radicală a mentalității noastre colective.
Noile noastre obiective privind natura recunosc rolul pe care trebuie să îl jucăm în reechilibrarea ecosistemelor noastre și ne vor permite să acționăm în mod colectiv pentru a transforma durabilitatea în normă.
Pentru informații suplimentare privind angajamentele noastre revizuite referitoare la climă, natură, materiale plastice și mijloace de subzistență, vă rugăm să consultați Centrul nostru de Sustenabilitate.