4. 48.000 de elevi vor invata despre stilul de viata sanatos

48.000 de elevi vor invata despre stilul de viata sanatos

Actiunea prin care copiii vor invata despre stilul de viata sanatos face parte din programul miscarii nationale SETS, sustinuta de Unilever prin Federatia Romalimenta.

Bucuresti, 13 octombrie 2011. Fundatia PRAIS lanseaza editia anuala a miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, care are ca obiective, in urmatorii de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.

In luna septembrie, la Summit-ul UN de la New - York, privind NCDs* s-a anuntat global lansarea EPODE International Network – EIN, a carei misiune este reducerea obezitatii infantile prin coordonarea si promovarea strategiilor durabile pe baza Programelor Bazate pe Comunitate (Community Based Programmes – CBP).Obiectivul retelei este ca programele EPODE - Franta, THAO - Spania, VIASANO - Belgia, PAIDEIATROFI - Grecia, OPAL - Australia, JOGG - Olanda, SETS – miscarea din Romania si 5 PASOS – Mexic, sa fie primii membri ai CBP.

In anul scolar 2011 - 2012, 45.000 de elevi din ciclul primar din 215 scoli din Bucuresti si Roman, 1.700 de cadre didactice si peste 100.000 de parinti vor avea acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului, despre igiena si despre valori morale. Elevii primesc gratuit 2 carti educationale predate de invatatori in cadrul orelor extracurriculare.

Toti copiii se pot inscrie voluntar in “Cluburile SETS – Miscare si Distractie” participand la concursul anual al celor mai active cluburi. Lectii deschise vor fi sustinute de studenti din cadrul UNEFS, de medici nutritionisti, de psihologi si de sportivi olimpici de renume.Seria dezbaterilor publice SETS va continua.

SETS a generat 106 de cluburi pentru miscare si distractie

La finalul fazei pilot din primavara, care a antrenat in miscare 28.000 elevi, 1.200 profesori si a generat 106 “Cluburi SETS – Miscare si Distractie”, in care peste 3.700 de copii s-au angrenat voluntar in activitati fizice si sportive variate, echipa PRAIS a realizat un studiu in 80 de scoli.

99% dintre profesorii care au raspuns intrebarilor adresate in chestionarele aplicate sunt de parere ca implementarea miscarii SETS in scoli, pe o perioada de 5 ani, poate influenta obiceiurile de stil de viata ale elevilor si ale familiilor acestora, cu efecte benefice asupra starii lor de sanatate; 89% dintre respondenti considera ca activitatile fizice desfasurate in cadrul Cluburilor SETS au un efect pozitiv asupra starii de sanatate a elevilor.

100% dintre respondenti au considerat ca accesul elevilor la informare si activari in mediul scolar pentru promovarea stilului de viata sanatos este important pentru dezvoltarea lor armonioasa.

Site-ul SETS este sursa de informare publica a miscarii. Prin structura sa bivalenta, atat copiii, cat si familiile acestora pot accesa materiale filmate, studii, articole scrise de personalitati medicale, sportivi, psihologi. Prin campanii de interes public in massmedia, fundatia PRAIS va tine la curent publicul general asupra cauzei SETS, actiunilor miscarii in care membrii comunitatilor se pot implica.

Recunoasterea internationala demonstreaza viabilitatea metodologiilor SETS

“Recunoasterea internationala a miscarii SETS din Romania, prin propunerea includerii acesteia in proiectul global al EIN - programele bazate pe comunitate pentru prevenirea obezitatii, demonstreaza ca metodologiile de informare si educare aspirationale, bazate pe modele si solutii: “Asa da!”, pe care le-am creat sunt viabile", a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

"Avem alaturi o alianta puternica de valori, medici reputati, pshihologi, sportivi olimpici, cadre didactice, familii, organizatii si companii care s-au implicat in miscare si au permis aceasta recunoastere. Sprijinul lor, al altor noi parteneri, ne vor ajuta in urmatorii 4 ani, sa aducem o contributie importanta, alaturi de celelalte tari si programe din EIN”, a adaugat Silvia Bucur.

Miscarea nationala se deruleaza cu aportul deosebit al membrilor Consiliului Stiintific SETS si al partenerilor sai: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, UNEFS, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie; Federatia Romalimenta, Carrefour.

La nivel institutional, parteneriatul miscarii cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, permite alinierea acesteia la agenda europeana legata de prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in sanul tinerei generatii.

NCD*: Non-communicable deseases

Despre Fundatia PRAIS

In anul 2002, compania de consultanta PRAIS Corporate Communications a creat Fundatia PRAIS, pentru a sustine 4 mari cauze: Stilul de viata sanatos; Stilul de viata ecologic; Dezvoltarea personala si Economia sustenabila, obiective aliniate noilor valori mondiale LOHAS - "Lifestyle of Health and Sustainability" ale carei initiatoare este in Romania.

PRAIS a creat si implementat 15 proiecte de marketing social precum Lumea nutritiei! – program educational la nivel national desfasurat pe o perioada de 8 ani, castigator al IPRA Golden World Awards si Grand Prize la Tokyo in 1999, in cadrul caruia peste 300.000 de elevi din 28 de orase au invatat despre nutritia sanatoasa; SPA – Siguranta Produselor Alimentare, implementat timp de 4 ani, agrenati peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii si dezbateri in tara;

Cluburile de miscare si distractie – 5 ani, 162 de cluburi scolare organizate de catre elevi; 8.850 de elevi si profesori implicati; 30.000 de membri ai familiei; Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de scoli implicate, in 11 orase importante, 70.000 de elevi si 3.100 de profesori; Miscarea nationala de plantari “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – 5 ani, recunoscuta de UNEP, peste 150.000 voluntari si 700 organizatii implicate, peste 53 milioane copaci plantati in Romania”.

Despre SETS

Afla mai multe despre miscarea "Si eu traiesc sanatos!".