4. Unilever sustine miscarea pentru prevenirea obezitatii infantile

Unilever sustine miscarea pentru prevenirea obezitatii infantile

Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, lansata de Fundatia PRAIS, este sustinuta de Unilever ca membru al Asociatiei Romalimenta.

Bucureşti, 1 martie 2011: Astăzi, Fundaţia PRAIS lansează oficial, pe o perioadă de 5 ani, Mişcarea Naţională “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, care are ca obiective prevenirea obezităţii infantile la copiii cu vârsta până la 12 ani şi promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul familiilor.

În premieră, această problematică va fi tratată holistic în cadrul Consiliului Ştiinţific al Mişcării SETS, care reuneşte medici reputaţi, pedagogi, psihologi şi sportivi olimpici.

Articolele de specialitate arată că în prezent, 1 din 7 copii din Uniunea Europeană sunt supraponderali sau obezi. Statisticile sunt îngrijorătoare: aceşti copii vor avea o sănătate precară, iar calitatea vieţii lor va fi redusă. În România, prevalenţa obezităţii este de sub 10%, iar nivelul activităţilor fizice este mult sub media europeană: 19% dintre români fac mişcare în mod regulat vs. media europeană de 27%.

În acest context, mişcarea din România se aliniază metodologiilor programelor europene reunite în cadrul “European Epode Network” – EEN, din care, de astăzi, face parte. Aceste proiecte se derulează în 4 ţări UE: Franţa, Spania, Belgia, Grecia, în 275 de oraşe fiind angrenaţi până acum peste 4.000.000 de copii, precum şi în Mexic.

„Ţinta mişcării Şi eu trăiesc sănătos! – SETS pentru acest an şcolar este de 50.000 de elevi din ciclul primar, cu vârste între 9 şi 12 ani din 180 de şcoli din Bucureşti, 1.200 profesori, 200.000 de părinţi şi rude. În următorii 5 ani, vom atinge în mediul şcolar 250.000 elevi, 6.000 profesori şi 1.000.000 membri de familie, la care se vor adăuga, prin portalul www.sets.ro şi comunicarea publică, peste 3 milioane de cetăţeni, inclusiv copii”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.

Toţi elevii vor primi gratuit câte o carte educaţională – 2 volume diferite editate pentru 2 ani şcolari. Cărţile promovează beneficiile exerciţiilor fizice zilnice şi alimentaţia echilibrată, sporturile olimpice – valori şi modele de urmat. Învăţătorii şi părinţii vor fi informaţi direct, iar în şcoli se vor derula lecţii deschise susţinute de lideri de opinie.

„Cluburile SETS – Mişcare şi Distracţie” sunt un nou concept de activare ludică a elevilor din şcoli. Acestea vor fi organizate voluntar de către elevi, sub coordonarea învăţătorilor, şi vor mobiliza mii de elevi în activităţi fizice plăcute, după şcoală.

Portalul SETS va fi o platformă majoră de comunicare către publicul larg, ce va conţine două secţiuni, pentru părinţi şi copii, interviuri video şi scrise de mari personalităţi, precum şi informaţii vaste legate de alimentaţie, sport, stil de viaţă echilibrat. Concursurile şi jocurile on-line vor anima elevii şi îi vor informa.

Anual, mişcarea SETS va premia cei mai activi aliaţi ai mişcării: Membri ai Consiliului Ştiinţific, Jurnalişti, Primării, Şcoli, Cluburi SETS şcolare, Profesori coordonatori, Asociaţii/Companii.

Evaluarea impactului mişcării se va face pe baza consultării prin chestionare a elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, iar rezultatele vor fi făcute publice.

Mişcarea „Şi eu trăiesc sănătos!” are ca parteneri:

• Instituţii: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
  • Organizaţii: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Atletism, Societatea Română de Nutriţie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.
  • Asociaţia Romalimenta, Carrefour;
    - World Class, One Beat, Sport Arena Street Ball, School Friendly

Despre Fundaţia PRAIS

În anul 2002, compania de consultanţa PRAIS Corporate Communications a creat Fundaţia PRAIS, pentru a contribui şi susţine dezvoltarea de proiecte în domeniul educaţiei tinerei generaţii, protecţiei mediului şi sprijinirii culturii, obiective aliniate noilor valori mondiale LOHAS - "Lifestyle of Health and Sustainability" ale cărei iniţiatoare în România este.

Fundaţia PRAIS a derulat în aceşti ani 15 Proiecte Naţionale precum Lumea nutriţiei! – program educaţional la nivel naţional desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, câştigător al IPRA Golden World Awards şi Grand Prize: peste 300.000 de elevi din 28 de oraşe au învăţat despre nutriţia sănătoasă, iar website-ul a înregistrat peste 45.000 de vizitatori;

SPA – Siguranţa Produselor Alimentare – 4 ani, 1 milion de elevi, 15 seminarii şi dezbateri în ţară; Cluburile de mişcare şi distracţie – 5 ani, 162 de cluburi şcolare organizate de către elevi; 8.850 de elevi şi profesori implicaţi; 30.000 de membri ai familiei; Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de şcoli implicate, în 11 oraşe importante, 70.000 de elevi şi 3.100 de profesori; Mişcarea “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – 5 ani, recunoscută de UNEP, peste 150.000 voluntari şi 700 organizaţii implicate, peste 53 milioane copaci plantaţi în România.